Muške suze su OK?

Od kad je sveta i veka smatra se da muškarci ne bi smeli da plaču, pa su dečaci učeni da guše i skrivaju tugu, strah i nežnosti. Međutim, ma koliko se oni trudili da pobiju emocije, one nisu nestajale, već su samo menjale formu, a dečaci su stasavali u agresivne, besne i nezadovoljne muškarce.

– Ranije je bilo neophodno da muškarac savlada tugu jer su žene i deca, kad glava porodice pokaže tugu ili strah, zaključivali da on nije sposoban da se nosi sa životnim nedaćama. Na sreću, današnji stil života je drugačiji, kao i podela uloga u porodici, ali predrasuda da muškarci ne treba da pokazuju osećanja nije iskorenjena – kaže Sanja Perković Goga, psiholog i psihoterapeut.

UMESTO TUGE PRAZNINA
Mnogi muškarci zabranjena osećanja mogu da prepoznaju samo na fiziološkom i mentalnom nivou, ali ne mogu da ih dožive, pa se najčešće žale da osećaju „prazninu“.
– Praznina je najbolji pokazatelj potisnutih i neproživljenih osećanja. Kada mi klijenti govore o tome, gotovo uvek priznaju da je to vrlo neprijatan doživljaj. Mnogi se trude da ga uguše na neki drugi način, ali nikako direktnim suočavanjem s problemom. Bežeći od zabranjenih emocija, muškarci rešenje nalaze u alkoholizmu, narkomaniji, patološkom kockanju, zavisnosti od seksa… – objašnjava naša sagovornica.
Ljutnja se na telesnom nivou manifestuje kroz ubrzan rad srca, stezanje vilice, skok adrenalina i divljanje krvnog pritiska jer se telo priprema za akciju. Ukoliko muškarac ne ispolji svoju ljutnju ni na koji način, sve ove fiziološke promene ostaju zabeležene u telu i posle nekoliko godina potisnuta osećanja dovode do psihosomatskih bolesti kao što su čir na želucu, dijabetes i hipertenzija ili do depresije i bolesti zavisnosti.

SVE POČINJE U DETINJSTVU
Ako na bilo koji način učestvujete u vaspitanju dečaka, dozvolite mu da bude nežan i ranjiv, tužan i uplašen. Ohrabrujte ga da razume svoja osećanja i da ih izražava. To mu neće umanjiti snagu, već će on, naprotiv, postati stabilnija i uravnoteženija osoba koja zna kako da se nosi sa životnim izazovima.

NAJBOLJA JE PREVENCIJA
– Ukoliko vaš partner potiskuje emocije, objasnite mu da će vam biti još bliži kad bude počeo da izražava bol, strah i tugu… Pohvalite ga svaki put kad pokaže neko osećanje koje do tada nije izražavao. Uverite ga da ćete ostati pored njega i ako ne bude bio toliko „jak“, a ako se kod njega već razvio ozbiljniji problem u ponašanju ili problem sa srcem ili pritiskom, nesanica i bezvoljnost, ohrabrite ga da potraži pomoć psihoterapeuta.

izvor Blic

Live Sex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *