Mladi danas imaju manje seksa od svojih roditelja

Dok svi još pričaju o istraživanju koje je ukazalo na to da će mladi između 18 i 30 godine imati manje seksualnih partnera od svojih roditelja, novo istraživanje pokazuje da čak polovina 20-godišnjaka nije imala seks u poslednjih godinu dana.

Mladi danas imaju manje seksa od svojih roditelja

Studija, sprovedena na 33.000 ispitanika, objavljena u Arhivima seksualnog ponašanja, pomoću složenih statističkih analiza računala je koliki će broj seksualnih partnera mladi imati pre nego što zađu u srednje godine.

“Ako mladi odluče da promene svoje ponašanje kad postanu stariji, na primer, odluče da imaju više seksualnih partnera tokom 40-ih godina, onda će broj njihovih seksualnih partnera biti drugačiji od prognoziranog. Ali, to bi bilo jako neobično”, tvrdi autorka studije Džin Tvendž.

Studija je pokazala da će današnja omladina u proseku imati oko osam partnera, dok će njihovi roditelji do kraja života imati između deset i 11 partnera. Čak i ako se kasnije odluče na više seksualne aktivnosti, mladi će imati previše posla, jer su podaci sa stranice za upoznavanje Match pokazali da danas manje od 7 odsto njih upražnjava seks između dva i pet puta nedeljno, dok čak 49 posto njih nije imalo seksualnog partnera u poslednjih godinu dana.

Kao da to nije dovoljno šokantno, studija je pokazala da čak jedan od troje 20-godišnjaka nikad nije imao seksualni odnos.

“Mislili biste da razmišljaju samo o seksu, ali oni su više fokusirani na poslovni uspeh. U svojim dvadesetim oni rade naporno, a veze i posvećenost partneru shvataju vrlo ozbiljno”, tvrdi Helen Fišer, antropolog na Univerzitetu Ratgers.

Ta ozbiljnost odražava se i na njihovo shvatanje rizičnog ponašanja, što je vrlo važan deo seksualne aktivnosti.

“To je generacija koja je odrasla znajući za HIV i AIDS. Kad su njihovi roditelji bili njihovih godina, te bolesti nisu postojale, a bezbrižna ljubav bila je dobra ideja”, tvrdi profesor Klark Džefri Arnet i dodaje da mladi koriste kondome u meri u kojoj njihovi roditelji nikad nisu.

Arnet tvrdi da mlađe generacije priče o razuzdanom ponašanju svojih roditelja posmatraju kao primer kako se ne treba ponašati.

“Ne samo da imaju manje seksualnih partnera nego njihovi roditelji, već i manje piju, manje puše, nivo kriminala je upola manji nego pre 20 godina, a opao je i broj tinejdžerskih trudnoća. Sve je to deo trenda manje rizičnog ponašanja”, ističe Arnet.

Profesor veruje da su decu na odgovornije ponašanje podstakle posledice s kojima su se roditelji suočili.

“Može biti da su deca videla posledice nepridržavanja pravila, poput visoke stope razvoda, zavisnosti od droga, velikog broja tinejdžerskih trudnoća i tako dalje, pa su oni malo konzervativniji”, ističe.

Moguće je i da je današnje poimanje seksa pre braka, koji više nije tabu, postiglo to da on više nije toliko zabavan. “Nekada je seks pre braka bio izazov”, zaključio je Arnet.

 

izvor: b92

Live Sex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *