Kako da doktora pitate o seksualnom problemu koji imate

Nema sumnje da razgovori o seksualnim problemima sa ginekologom umeju da budu nezgodni. Deljenje intime sa nekim koga jedva poznajete pomalo je ponižavajuće, ali nemojte da vas ovakva neprijatnost zaustavi, jer vam može biti ozbiljno ugroženo zdravlje.

 

Manje od polovine ginekologa razgovara o seksualnim problemima sa svojim pacijentima, navodi se u istraživanju Univerziteta u Čikagu.
– Seksualni problemi mogu ukazati na postojanje zdravstenih problema. Na primer, bol tokom seksualnog odnosa može da signalizira da postoji problem sa matericom ili da je u pitanju neka bakterijska infekcija – objašnjava Stejsi Tesler, profesor ginekologije na ovom univerzitetu.

KADA OBAVEZNO DA RAZGOVARATE S GINEKOLOGOM
– Ginekologu obavezno prijavite ako imate bolne seksualne odnose, krvarenje tokom seksa, suvoću vagine, nedostatak želje ili uzbuđenja tokom seksa i ako teško ili uopšte ne doživljavate orgazam – kaže dr Tesler.

KAKO DA NAJLAKŠE POSTAVITE PITANJE
Ako vam je neprijatno da postavljate direktna pitanja o seksu možete to učiniti prikriveno.
– Ako vas, na primer, zanima kako funkcioniše seks u trudnoći pitajte:”Moja drugarica kaže da seks može da povredi bebu?”. Za nedostatak seksualne želje iskoristiti članak koji ste pročitali:”Čula sam da je nedostatak uzbuđenja može sugerisati na neke psihološke probleme, šta o tome mislite? – savetuje dr Tesler.

 

izvor blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *