Psihološki i fizički faktori ubice libida

Da li vi i/ili vaš partner gubite interes za seks? Niz psiholoških, ali i fizičkih faktora mogu negativno da utiču na libido. Ovo je spisak nekih od najvećih neprijatelja zdravog seksualnog nagona.

Stres

Postoje osobe koje uspevaju da obave mnogo stvari dok su pod stresom. Ali, osećati se seksi pod stresom nije jedna od njih. Poslovni stres, finansijske boljke, briga za bolesnog člana porodice i drugi stresori mogu da smanje libido. Kako biste držali svoj nivo stresa pod kontrolom, možete da naučite metode nošenja sa stresnim situacijama, poput meditacije, ili da potražite savet stručnjaka.

Problemi u vezi

Nerešeni problemi u vezi jedan su od najčešćih neprijatelja seksualnog nagona. Emocionalna bliskost jako je važna za seksualnu želju, posebno kod žena. Svađe, slaba komunikacija, nedostatak poverenja i druge prepreke potpunoj intimnosti, mogu da rezultiraju smanjenim libidom.

Alkohol

Piće ili dva može da vas oraspoloži i pripremi teren, ali alkohol nije uvek i najbolji pokretač seksa. Naime, poznato je kako alkohol opušta i uklanja kočnice, ali može i da otupi vaš seksualni nagon. Takođe, ne smatraju svi opijenost vinom privlačnom karakteristikom partnera. Sve što je rečeno za alkohol, takođe važi i za opojne droge. Ako već volite da se opustite uz dobro vino, potrudite se da ne popijete previše.

Premalo sna

Ako osećate nedostatak seksualne želje, možda je reč o preranom ustajanju, ili kasnom odlasku na spavanje. Možda patite od nesanice, ili imate neki drugi problem sa spavanjem. Šta god da ometa vaš dobar noćni odmor, takođe utiče i na libido. Premalo sna prouzrokuje umor, a umor potkopava seksualnu želju.

Roditeljstvo

Roditeljstvo samo po sebi neće „ubiti” svaku želju za seksom. Ali, ponekad je teško biti intiman i pronaći vreme za seks kada deca „vrebaju” iz svakog ugla. Zato probajte da osigurate vreme samo za vas i partnera, a za decu neka se privremeno pobrinu najbliži ili dadilja.

Slika o sebi

Teško je da se osećate privlačnim, ako patite od nedostatka samopouzdanja zbog neatraktivnog izgleda, bilo to realno stanje stvari ili ne. Na primer, mnoge žene misle da su debele, pa ne vole da ih iko drugi gleda, što svakako nije dobra polazna tačka za zdrav seksualni život. Ako vaš partner ima sličnih problema, uverite ga da vam je privlačan, a da su slike koje ima sam o sebi potpuno pogrešne. Takođe, vežbanje, kome se mnogi priklone da bi se učvrstili i izgledali bolje, ne samo da jača samopouzdanje, već i pozitivno utiče na libido.

Depresija

Iako mnogi antidepresivi mogu da smanje seksualni nagon, isto tako deluje i depresija. Ukratko, šta god da uradite, pogrešno radite. Ali, ako ste primetili smanjenje libida, možda je reč o znacima depresije. Klinička depresija, iako ozbiljno stanje, može da se izleči.

Izvor: Press

Live Sex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *