Zašto muškarci više uživaju u seksu

Kad je o količini uživanja u seksu reč, borba mišljenja između polova ne postoji. I muškarci i žene veruju da pripadnici jačeg pola više uživaju u polnom odnosu. One kažu da je njima takoreći zagarantovan orgazam. Oni se slažu. Namački seksolog, dr Diter Šmucer, ima izvesne rezerve.

 

To što i jedni i drugi veruju da muškarci bolje prolaze u krevetu posledica je činjenice da muškarci još uvek češće i u mnogo većem broju ostvaruju svoje seksualne želje i fantazije, pa se zbog toga stiče utisak muške nadmoći u seksu. Kad bi žene svoje erotske ideje isto toliko agresivno sprovodile u delo, ne bi bile na gubitku.
Seks različito utiče na organizam muškaraca i žena, kaže ginekolog i endokrinolog Johanes Huber sa Bečke univerzitetske klinike. „Sve dok je čovek seksualno aktivan, njegov organizam iz toga izvlači višestruku korist, bilo da je u pitanju zdravlje ili duševno stanje“, kaže Huber i navodi sledeće prednosti jačeg pola.

Seks je dobar za srce
Tokom seksualnog čina, kod muškarca se zahvaljujući azot-oksidu šire krvni sudovi, jer samo tako je i moguće da dođe do erekcije. Pošto se krvni sudovi ne šire samo u penisu, već u čitavom organizmu, ovaj proces je od velike koristi za sistem krvotoka i sprečava zakrečenje krvnih sudova. Kod žena je azot-oksid permanentno prisutan, ali u znatno manjoj količini nego što se javlja u muškom organizmu tokom seksualnog čina.

Seks podmlađuje muškarce
Što je veće uzbuđenje, to nadbubrežna žlezda luči više hormona DHEA, koji se smatra vrelom mladosti i mentalne vitalnosti. Tokom seksa muški organizam luči deset puta više DHEA nego u normalnog stanju.
Seks učvršćuje ljubavnu vezu
Kada par vodi ljubav, hipofiza u njihovim mozgovima luči hormon oksitocin, koji učvršćuje njihove emocije. Psihijatar Peter Gatman sa Klinike u Beču smatra da je psihička komponenta jedan od najznačajnijih kriterijuma za kvalitetan seks. „Seks se prvenstveno dešava u glavi, a penis i vagina su samo izvršni organi. Kada u glavi nisu sve kockice složene, teško da stvari mogu da funkcionišu u nivou karlice.“

Šta kaže psihologija
Psihička komponenta je ključna za kvalitet seksualnog doživljaja. Bečki seksolog dr Gerti Zenger objašnjava taj mehanizam.
Prepreke – Muškarci na seksualnost gledaju znatno egocentričnije nego žene i zato reaguje mnogo senzibilnije na neke spoljne uticaje. Česta posledica je delimična ili potpuna impotencija i gubitak libida.
Zadovoljstvo – Muškarci odvajaju seks od ljubavi. To je činjenica s kojom se većina žena veoma teško miri zato što za njih seks nije samo polni odnos. „Muškarci doduše mnogo lakše ostvaruju pun seksualni doživljaj, ali istovremeno sebi uskraćuju niz bitnih komponenata iz erotske palete“, kaže dr Zenger. „Onaj ko je u stanju da prilikom vođenja ljubavi uskladi telesne, mentalne i duševne funkcije, možda će ređe da doživi potpuno ispunjenje, ali će zato taj užitak da traje mnogo duže.“
Uživanje – Nema definitivnog odgovora na pitanje ko više uživa u seksu. Ako se stave na vagu sve prednosti i loše strane kod oba pola, moglo bi se zaključiti da muškarci, doduše, znatno brže i lakše mogu da zadovolje svoje primarne želje i ciljeve, ali žene svoju seksualnost višeslojnije i intenzivnije doživljavaju.

 

izvor blic

Live Sex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *