Zasto se zene zaljubljuju posle seksa

Žene mogu da se vežu za partnera čak i kada je u pitanju samo seks za jedno veče, a muškarci mogu da postanu zavisni od seksa.

Naučnici sa Univerziteta u Nju Džersiju nedavno su skeniranjem ženskoga mozga otkrili da se tokom seksa i orgazma aktivira 30 različitih područja mozga, uključujući one delove odgovorne za emocije, dodir, sreću, zadovoljstvo i pamćenje.

Osim toga, studija je ustanovila da u trenutku orgazma žene ne osećaju bol, već samo uživanje.

Ključni hormon koji se oslobađa za vreme seksa je oksitocin, a upravo je taj hormon odgovoran za to što osobi s kojom smo intimni više verujemo. Oksitocin je isto tako ključan za vezivanje za drugu osobu, jer povećava nivo empatije.

Činjenica je da se u ženskom organizmu proizvodi veća količina tog hormona, iako se ne zna tačan razlog zašto je to tako, ali veći nivo oksitocina u telu povećava šansu zaljubljivanja u partnera nakon seksa.

Problem je to što telo ne zna da li se seks događa s osobom koja je samo prolazna avantura ili potencijalni dugoročni partner pa se oksitocin izlučuje u oba slučaja.

Povećan nivo tog hormona ženama može dosta da pomogne da se povežu i zbliže s partnerom, ali isto tako ih može navesti da se nesrećno zaljube.

Za razliku od žena, kod muškarca se za vreme seksa izlučuje hormon dopamin koji ne utiče na povezivanje sa partnerkom, već samo izaziva snažan osećaj prijatnosti.Upravo je dopamin odgovoran za izazivanje zavisnosti od seksa pa je iz tog razloga više muškaraca nego žena zavisno od njega.

izvor Blic

Live Sex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *