Koje kompromise ne smete da pravite u emotivnoj vezi?

Vaše prijateljice oštro odmahuju glavom, nezadovoljno cokću i ne odobravaju to što ste zbog njega odsekli svoju predivnu dugu kosu. Ako vam drage osobe skrenu pažnju na to da mu previše udovoljavate i da više ne ličite na sebe – shvatite ih ozbiljno. Napravite razliku između dobrog i lošeg kompromisa i hrabro se suprotstavite njegovim zahtevima koji ugrožavaju vašu ličnost i individualnost.

Kompromis nije idealno rešenje – njim su, obično, obe strane nezadovoljne, jer moraju da popuštaju kako bi postigli dogovor. U emotivnoj vezi kompromis može da bude koristan, čak porodični terapeuti savetuju da je poželjan za održavanje stabilne veze i braka. Ali, treba razlikovati dobar i loš kompromis – loš podrazumeva menjanje navika i sopstvene ličnosti na način na koji odstupate od autentične, uspešne dame, dok je dobar kompromis promena posle koje okruženje konstatuju da ste bolji, napredniji, lepši, uspešniji… Naravno, ne znači da treba slepo da slušate druge, ali neka vam saveti sa strane budu parametri da li se u vezi previše odričete sebe.

LOŠI KOMPROMISI

1. NAVIKE
On traži od vas da odustanete od jutarnjeg vežbanja, pod izgovorom da želi da bude prvo zadovoljstvo na početku svakog dana. Iako zvuči romantično, za tako nešto nema razloga. To je deo vaše ličnosti koji ne ugrožava ni njega, ni vašu vezu, pa nema razloga da usvojite bilo koji argument u prilog ovakvog odricanja. Ako ste i pre vaše veze išli, recimo, na časove joge, tu naviku treba da negujete. Niko ko vam misli dobro ne bi trebalo da traži ili očekuje da prestanete da se bavite sobom.

2. GARDEROBA
Promena stila oblačenja je nešto što treba najočeglednije da vam ukaže na njegove prave namere. Ako ste bili seksi tigrica kada ste počeli da se zabavljate, zaista nema smisla da, kada ste osvojili njegovo srce, postanete Amiš devojka. To što on cvili da mu tako doterano delujete zainteresovano za druge muškarce, je zahtev na koji treba da mu odgovorite da volite da se tako oblačite zbog sebe i da nema razloga za brigu.

3. FRIZURA
Kosa. Na nju muškarci obično ne obraćaju pažnju, kako se veruje, ali od žene sa kojom su u vezi očekuju da ima smernu frizuru. To znači da se ne razmeće loknama, dužinom, grivom koja se viori duž leđa. Već bi trebalo, zbog lakšeg održavanja, da ima kraću kosu. I ovaj zahtev bacite u vodu. Pokažite da ste samosvesna žena koja neće pod makaze, da bi se umilila svom dragom.
DOBRI KOMPROMISI

1. ORGANIZACIJA
Pravi partner će vam diskretno reći da niste baš uredni i usmeriće vas u tom pravcu. Njegova namera je da budete organizovaniji kako biste imali više vremena za vašu vezu, ali bi vam sistematizacija vremena i prostora olakšala i pomogla i u drugim stvarima u životu.

2. ZDRAVLJE
Kaže vam da bi trebalo da odete kod zubara na kontrolu. Ovakav zahtev verovatno znači da bi hteo da vam dobronamerno ukaže da bi trebalo više da vodite računa o svom zdravlju. Takođe, simpatičan način da otkrijete da mi je stalo je i ako vas odvede na čas plivanja. Neka rekreacija postane deo vaše svakodnevice. Bavljenje sportom je pohvalno i poželjno.

3. KOMUNIKACIJA
Ako od vas traži da govorite češće, da ste direktniji ili da bolje i više slušate šta vam govori. To je nešto što samo može da pomogne u razvoju vaše veze. Komunikacija je ključan faktor u odnosu dvoje ljudi i ponekada sitnice mogu biti pogrešno protumačene.

izvor: blic zena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *