Borba oko „male roze pilule“ povećava broj seksističkih pitanja

Zovu je „mala roze pilula“ – to je mala tableta koja može da ima veliki uticaj na lečenje seksulane disfunkcije kod žena. Ako je odobre, to će postati prvi lek tog tipa na tržištu. Ali to je pod velikim znakom pitanja.

Žene sa slabim libidom nadaju se da je “mala roze pilula” rešenje

 

Ova tableta, koja se naziva Flibanserin, pokrenula je priču o tome zbog čega postoji toliko lekova za seksualno uzbuđenje muškaraca, a nijedan za žene.

Sindi Vajthed, osnivač i operativni izvršilac kompanije „Sprout Pharmaceuticals“ iz Severne Karoline, kompanije koja se bavi samo proizvodnjom Flibanserina, bori se za dozvolu Uprave za hranu i lekove već tri godine.

– Postoji 25 odobrenih lekova za neke oblike seksualne disfunkcije kod muškaraca, ali još uvek ne postoji lek za ženske probleme tog tipa. Nije važno zašto je to tako – važno je da nađemo rešenje – kaže Sindi.

Flibanserin ne leči samo nizak libido. Specijalizovan je i za lečenje frigidnosti (tj. hipoaktivnog seksualnog nagona). Ginekolog doktorka Loren Strečer objašnjava da je hipoaktivni seksualni nagon mnogo više od samo niskog seksualnog nagona.
– HSN je veoma specifičan problem koji se javlja kod žena koje ne razmišljaju o seksu, ne fantaziraju i ne žele seks. Ovo stanje se od slabog libida razlikuje po tome što ove žene brinu zbog toga što nisu zainteresovane za seks, što su frustrirane zbog toga – kaže doktorka Strečer.

A svaka deseta žena boluje od ovog poremećaja. Iako se većina doktora slaže da ovaj problem treba da se leči, još uvek ne postoje odgovarajući tretmani za njega.

Ovaj lek se popularno naziva i „ženska Vijagra“, ali Sindi kaže da to nije adekvatno, jer on ne deluje kao vijagra na muškarce.

– Vijagra utiče na protok krvi, a Flibanserin utiče na ključne hemikalije u mozgu – kaže ona.

Naučnici već godinama znaju da je najbitniji seksualni organ žena upravo mozak, pa je baš zbog toga ženski seksualni nagon teško lečiti.

U kliničkim ispitivanjima leka učestvovalo je 1000 žena. Prema rezultatima, kod žena koje su uzimale Flibanserin udvostručio se broj takozvanih „zadovoljavajućih seksualnih doživljaja“, a zabeleženo je i povećanje seksualne želje za 50 odsto.

Ali kod 15 odsto žena u kliničkim ispitivanjima seksualna želja je opala zbog negativnih efekata u koje spadaju pospanost, vrtoglavica i anksioznost, što je ništa u odnosu na negativne posledice Vijagre – mučnina, dijareja i rizik od toga da erekcija traje i do četiri sata.

– Uprava za hranu i lekove jasno i glasno nam je rekla „ne“. Glavni problem je odnos između rizika i koristi od tablete. Oni misle da Flibanserin ima samo umereno dejstvo i zbog toga nisu hteli da odobre lek – kaže Sindi.

Odbijanje Uprave za hranu i lekove izazvalo je veliku diskusiju o seksizmu.

– Seksizam sigurno igra veliku ulogu. Niko ne izmišlja te priče – kaže doktorka Strečer.

Neki doktori misle da je Flibanserin odbijen iz jednostavnog razloga: zato što nije efektivan i zato što leči nepostojeći problem.

Doktorka Adrijen Fju-Berman, pomoćni profesor u medicinskom centru Džordžtaun univerziteta, tvrdi da je prašina koja se podigla oko Flibanserina „običan marketinški trik“.

– Nema ničeg seksističkog u tome što Uprava za hranu i lekove nije odobrila lek za koji smatra da nije delotvoran ili siguran. To je klasičan marketinški trik. Naravno da nemaju svi podjednako jak seksualni nagon, ali to teško može biti bolest. Taj lek je minimalno delotvoran, a treba da se uzima svakog dana kako bi se lečilo stanje koje i nije bolest – tvrdi doktorka Fju-Berman.

Ipak, kompanija „Sprout Pharmaceuticals“ ne odustaje, nego pokreće još dva probna procesa Flibanserina. Ako uspeju i ako dobiju dozvolu, lek bi mogo da se pojavi u prodaji početkom sledeće godine.

izvor: blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *