Evolutivna funkcija ženskog orgazma

Stručnjaci se uglavnom bave pitanjem zbog čega neke žene ne doživljavaju orgazam, dok su se dr Pats i njegove kolege bavile pitanjem zašto, u stvari, žene doživljavaju orgazam. Uzgred, postoji neslaganje seksologa oko odgovora na ovo pitanje. Nekoliko studija nedavno je objavljeno u Arhivama seksualnog ponašanja, koje nude evolutivno objašnjenje uzroka ženskog orgazma.

 

Postoje dva glavna evolutivna pristupa objašnjenju ženskog orgazma: hipoteza o nusproduktu i hipoteza o izboru seksualnog partnera.
Prva govori o tome da ženski orgazam nema direktnu evolutivnu funkciju, već da žene doživljavaju vrhunac zbog adaptacije suprotnog pola na njega. Polazi se od ideje da muškarci poseduju osetljiv polni organ kao nagradu za širenje svog semena, i da treba uvek imati na umu činjenicu da smo svi, bez obzira na pol, rođeni sa istom anatomskom strukturom. U prva dva meseca posle začeća, plod nema izdiferencirane polne organe. Zbog toga što se muške i ženske genitalije razvijaju iz iste strukture, i žene imaju svoju nagradu u vidu doživljavanja seksualnog vrhunca.
Druga hipoteza podrazumeva da je ženski orgazam evoluirao kako bi funkcionisao u odabiru partnera u cilju privlačenja onog partnera koji će ostati pored žene ili kako bi se pronašla kvalitetnija sperma radi kvalitetnijeg potomstva. Razne studije tvrde da ženski orgazam povećava šanse da žena ostane u drugom stanju. Nedavno istraživanje pokazalo je da su žene koje glume orgazam uspešnije u zadržavanju partnera od onih koje to ne rade, što možda još više potkrepljuje hipotezu o ulozi orgazma u selekciji partnera.
Glavni argument protiv teorije o evolutivnoj ulozi orgazma kod žena jeste podatak da do njega ne dolazi često i uvek. Većini žena potrebna je dodatna stimulacija kako bi doživele klimaks u toku seksualnog odnosa (obično se radi o stimulaciji klitorisa), a mnogi bi pomislili da bi ova uloga ženskog orgazma obezbedila i njegovo češće postizanje.
Šta je za uživanjem? Uživanje u seksu kod žena sigurno se ne smatra prilagođavanjem ili evolutivnim pitanjem po sebi. Postoje neki pokazatelji koji govore da ženski (i muški) orgazam pomaže u međusobnom povezivanju partnera kroz lučenje hormona oksitocina, koji pospešuje opadanje napetosti i smiruje, posebno žene, i to je najviše do čega se došlo u objašnjenju seksualnog zadovoljstva kod žena u stručnoj literaturi.

 

izvor blic

Live Sex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *