“Rastvorivi” kondom štiti od seksualno prenosivih bolesti

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu napravili su kondom koji ima dvostruku funkciju: sprečava trudnoću i štiti od seksualno prenosivih bolesti. Izrađen je od sićušnih mikro vlakana metodom zvanom “elektrospning”. Vlakna slična tekstilnim mogu se od lekovitog sredstva uplesti u tanane mreže, a potom se posle upotrebe rastvaraju u ljudskom organizmu, u roku od nekoliko minuta do nekoliko dana.

 

Ovaj kondom ne samo da sprečava prodiranje spermatozoida, već i ispušta mešavinu lekova protiv HIV i kontraceptivnih sredstava.
Nova tehnologija, koja košta milion dolara, koristi električno polje za stvaranje veoma tanušnih vlakana čija se veličina meri u nanometrima.
Kim Vudrou, profesor asistent na Univerzitetu u Vašingtonu, kaže:

– Želimo da stvorimo proizvod koji će žene koristiti da bi se zaštitile od HIV zaraze i od neželjene trudnoće. Imamo lekove za to. Samo se radi o tome da budu u obliku u kom su najdelotvorniji i koji je lak za upotrebu.
Nova metoda omogućava kontrolisano oslobađanje nekoliko sastojaka – objašnjava Kameron Bol, student koji takođe učestvuje u istraživanju.
Jedan od sastojaka kondoma razlaže se u roku od nekoliko minuta, što pruža trenutnu zaštitu, a druga vlakna rastvaraju se postepeno u roku od nekoliko dana, i igraju ulogu kontracepcije i zaštite od infekcija.

 

izvor blic

Live Sex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *