Na šta sve utiče dobar seksualni život

Seks je zabavan i dobar za zdravlje, ali jedno od novijih istraživanja dodaje još jednu pozitivnu stvar na listu – napredak u karijeri. Nakon istraživanja svih pozitivnih strana redovnog seksa, online stranica “LELO” došla je do pet glavnih zaključaka zašto je akcija u krevetu važna ljudima i kako utiče na njihove živote.

Tako Hafington Post piše da se u istraživanju više od 50 posto Amerikanaca oseća potplaćeno pa ne čudi što žele povišicu. Ipak usporedi li se to sa seksom koji se događa jednom nedeljno umesto jednom mesečno, ljudi imaju jednak osećaj kao da su dobili povišicu od 50 dolara godišnje.

Nadalje, redovan i zadovoljavajući seksualni život može uticati na produktivnost na poslu za 31 posto, bolju ocenu poslodavca za 37 posto, dok se kreativnost povećava za čak tri puta.

Jedan od najčešćih razloga zaostajanja u karijeri je nedostatak samopouzdanja. U istraživanju 25 posto žena priznaje da to nadoknađuje šopingom. Za vreme šopinga u mozgu se stvara dopamin, hormon sreće, koji se aktivira i u seksualnom odnosu. Zato se u kriznim, teškim vremenima preporučuje ženama da brzopleti šoping zamene seksom.

Poznato je da seks oslobađa od stresa, ali prema istraživanjima prosečan bračni par upražnjava ga samo 58 puta godišnje. Kada se to podeli, ispadne jedva nešto više od jednom nedeljno. Parovi koji svaki dan dele nežnosti poput poljubaca ili maženja lakše podnose dnevni stres uzrokovan poslom i obavezama. Glavni razlog tome je aktiviranje oksitocina koji stvara prijatan osećaj, a potrebno je 20 sekundi nežnosti da počne da deluje.

Mnoga su istraživanja potvrdila da redovan seks pomaže i u postizanju dobrog fizičkog izgleda, a onaj ko lepo izgleda bolje napreduje u karijeri. Za vreme seksa telom prolazi 400 odsto više kiseonika nego inače i zato koža ima sjajniji i lepši izgled. Osim toga, koža tada proizvodi i kolagen koji je štiti od starenja i daje joj elastičnost.

Brinete li o težini, a niste ljubitelj vežbanja, onda je dobro znati da seks tri puta nedeljno može da sagori i do 40 hiljada kalorija. To je otrilike količina koju žene s viškom kilograma nedeljno unose u organizam, pa zato teže mršave.

izvor blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *