Kako da prepoznate “alfa mužjaka”?

Na osnovu proučavanja ponašanja 155 muškaraca u tzv. kriznim situacijama, istraživači sa Oksforda napravili su i studiju koja je vrlo brzo našla svoje mesto i u anketama kandidata na razgovorima za posao.

Iako je samo 27 posto ispitanika imalo osobine prirodnog vođe, tzv. alfa mužjaka, naučnici nisu zabrinuti. “To je sasvim normalno, jer oni koji ih imaju zapravo su retki”, tvrdi šef istraživačkog tima, profesorka Džulija Li Torp.

A kako se prepoznaje rođeni vođa, “alfa mužjak”?

Kada on uđe u prostoriju, ne može da ostane neprimećen. Samostalan je, samopouzdan, inteligentan, ima harizmu ali i talent za samopromociju. Smiren je i uliva sigurnost. Kada on govori, drugi slušaju i ne prekidaju ga. Drugi kopiraju njegov stil, govor i izgled, a on ne kopira nikoga. Muškarci vole da se druže s njim, a žene žele da izlaze s njim. Nikada neće dopustiti da ona plati večeru.

Ne paniči u kriznim situacijama, brzo analizira situaciju, deluje odmah i odlučno jer zna da vremena nema napretek. Voli izazove, voli da pobeđuje. Prihvata borbu kada je to potrebno i samo ako je potrebno. Iako nije ni siledžija ni nasilnik neće oklevati da uđe u sukob s daleko većim, jačim i boljim od sebe, ali samo ako je razlog ozbiljan. “Alfa” nikada ne provocira, boriće se samo ako je potrebno i ako proceni da je sukob neizbežan. S obzirom na to da ima žestoku narav, ima i velike šanse da pobedi, pišu Novosti.

Ne ulizuje se vođama i ne traži njihovo odobrenje i pohvalu. On je vođa. S njim ste ili protiv njega. Nema problema s priznavanjem greške. Jednostavno kaže da nije bio u pravu i izvini se. Pokušaće ako je moguće da ispravi grešku.

Nikada neće izdati svoj tim niti izneveriti člana svog “čopora”. Muškarac nije veći ako ističe da su drugi manji, njegova je deviza. Iako ume munjevito da reaguje, on uvek razmisli pre nego što stupi u akciju. Nikada ne krivi druge već preuzima odgovornost za svoje postupke. Alfa mužjak ne laže. On je “strejt”.

izvor blic

Live Sex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *