Šta se dešava u ženskom mozgu za vreme orgazma?

Američki psiholog Beri Komisaruk uspeo je da otkrije tajnu šta se dešava u ženskom mozgu za vreme orgazma. Pokazalo se da se tokom vrhunca seksualnog zadovoljstva aktivira čak 30 zona mozga žene. Među tim zonama su i one koje su odgovorne za emocije, dodir, radost, zadovoljstvo i pamćenje.

Komisaruk je, u istraživanju obavljenom na Univerzitetu Ratgars u Nju Džerziju, šesnaest učesnica u eksperimentu podvrgao magnetnoj rezonanci, dok je od njih traženo da stimulišu same sebe, dok su ležale opružene.

Skener je svake dve sekunde pravio fotografije, na osnovu kojih je ustanovljeno da se, dva minuta nakon početka stimulacije erogenih zona, aktiviraju zone u mozgu.

One se “pale” prilikom zadovoljavanja gladi ili žeđi, dok nešto pre samog orgazma reaguju frontalni korteks koji prima informacije o “kontaktu” iz određenih delova mozga, i talamus koji prenosi signale do drugih delova tela.

Za vreme orgazma aktiviraju se hipotalamus, koji reguliše temperaturu, osećaj gladi, žeđi, umora, ali i takozvani “nukleus akumbens”, zona odgovorna za osećaj zadovoljstva, kao i “nukleus kaudato”, koji je odgovoran za pamćenje.

izvor lepota&zdravlje

Live Sex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *