Šta (ni)ste znali o orgazmima

Neko orgazam uzima zdravo za gotovo jer do vrhunca dolazi bez puno truda, dok neki moraju dobro da se oznoje ne bi li ga doživeli. Otkrivamo koliko je minuta potrebno za doživljaj od kojeg će vam se zavrteti u glavi, po čemu se razlikuju muški i ženski orgazmi, zašto su dobri za zdravlje i još štošta…

Žene mogu doživeti orgazam bez dodirivanja intimnih delova, dovoljno je samo ‘odvrteti’ vrući film u glavi, tvrde naučnici. Centri u mozgu zaduženi za osećaj zadovoljstva se osvetle kod žena koje u glavi zamišljaju seksi prizore na isti način kao i kod žena koje doživljavaju orgazam fizičkim dodirom.

Neki naučnici veruju da doživljavanje orgazma tokom seksa povećava šanse za začeće. Hormon oksitocin koji vrhunac izlučivanja doživljava upravo za vreme orgazma izaziva kontrakcije materice, što pomaže spermatoidima do brže dođu do jajne ćelije.

Ženama je u proseku potrebno 20 minuta stimulacije klitorisa ili G-tačke kako bi doživele vrhunac, tvrde stručnjaci. Ali, isto tako oko 24 do 37 posto žena uopše ne može da postigne orgazam.

Od stare Grčke do Frojdovog doba lekari su orgazme koristili za lečenje ženske bolesti koju su zvali histerija, a u istu svrhu u 19. veku stvoren je i vibrator.

Obično se misli da ljudi ne mogu jasno da misle za vreme seksa, a istraživanje u kojem su ispitanicama skenirani mozgovi pokazalo je da su mnoga područja u ženinom mozgu deaktivirana za vreme orgazma, uključujući i ona vezana uz emocije.

Grčevi, promene raspoloženja i opšte bezvoljnost nisu najbolji recept za vruću noć u krevetu, a brojni stručnjaci kažu da je upravo vreme menstruacije najbolje vreme za seks. Orgazmi su bolji u to vreme baš zato što je povećana cirkulacija krvi u području prepona.

Najpoznatija plavuša na svetu, slavna glumica Merilin Monro tvrdila je da nikad ni sa jednim svojim ljubavnikom, a među njima su bili Džon F. Kenedi, Fraenk Sinatra i Džo DiMađio, nije doživela orgazam.

Mnoge žene mogu doživeti višestruke orgazme, a rekord koji su izmerili lekari Vilijam Hartman i Merilin Fithian iznosi 134 u sat vremena. To znači da je žena doživljavala u proseku dva orgazma u minuti.

Iako muškarci i žene doživljavaju orgazam jednakim intenzitetom, razlikuju se u trajanju. Muški orgazam traje prosečno četiri sekunde, dok ženski može da traje i do 15 sekundi. Osim toga muškarci puno brže dolaze do orgazma, treba im od jedne od deset minuta, dok je ženama da stignu do vrhunca potrebno i do 20 minuta.

Za vreme orgazma telo sagorijeva samo tri kalorije, ali ih zato trošimo puno više pokušavajući da doživimo vrhunac, i to u proseku 50 kalorija.

Orgazmi imaju pozitivan učinak na naše zdravlje, posebno na imunološki sistem, a i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pa čak i raka, i to zato što opuštaju telo i uklanjaju učinke stresa.

Izvor: T portal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *