Kada muškarcu nije do SEKSA?

Ako ste primetili da vaš partner često nije zainteresovan za seks, a izluđuje vas i činjenica da odmah posle ljubavne igre zaspi, ne brinite – problem možda i nije do vas. Naučnici su na osnovu najnovijih istraživanja došli do odgovora koji muče mnoge žene, a tiču se muške seksualnosti.

Hormoni su krivi što muškarac iz zagrljaja žene nezaustavljivo juri u zagrljaj sna, kaže dr Bili Goldberg, urolog i seksolog, koautor bestselera “Zašto muškarac zaspi posle seksa”. Supstance kao što su oksitocin, prolaktin, gama amino butirična kiselina (GABA) i drugi hormoni odlučujuće doprinose da muškarac jedva čeka da zaspi, jer direktno utiču na spavanje.

Prema do sada poznatim istraživanjima, libido muškarca naizmenično jača i slabi. Njegov mesečni vrhunac i najniži nivo zavise od nivoa testosterona, muškog hormona, koji utiče na raspoloženje, libido, nivo energije i, što je najvažnije, na broj i kvalitet spermatozoida.

Prema rezultatima istraživanja urologa dr Markusa Loa, muškarci poseduju više energije, veće osećanje zadovoljstva, manju telesnu težinu i manju potrebu za snom kad im se libido, osećanje seksualnog uzbuđenja, nalazi na vrhuncu u mesečnom ciklusu. U isto vreme, u periodu najniže koncentracije libida, muškarac je često apatičan, indiferentan i sklon da najmanje probleme “naduva” u enormno velike.

Zanimljiva su i otkrića urologa i seksologa dr Mehmeta Oza, autora knjige “Vaš priručnik za uspešan seks”, koji tvrdi da je penis najbolji pokazatelj opšteg zdravstvenog stanja muškarca. Mehanizam koji šalje krv u mozak, srce i bubrege takođe “puni” i sunđerasto tkivo penisa. Ako ne uspeva da dostigne punu erekciju, sasvim je sigurno da muškarac ima probleme sa arterijskim krvotokom. Svaka nezainteresovanost muškarca za seks je zvono na uzbunu da nešto više nije u ravnoteži.

Prema njegovim podacima gotovo 25 odsto muškaraca oseća malu ili uopšte ne oseća želju za seksualnim odnosom. Procenat je, verovatno, i veći jer muškarci nerado govore o svom slabašnom libidu. Mogući uzroci za ovu pojavu su oslabljeni krvotok kao posledica dijabetesa, poremećaji u endokrinim žlezdama, srčani i vaskularni problemi i oboljenje bubrega.

Ali ne treba isključiti iscrpljenost i umor, psihološke faktore, probleme u međusobnim odnosima partnera, lošu ishranu, nesanicu i slabu fizičku aktivnost.

Kao takođe moguće uzroke za ertektilnu disfunkciju urolozi i seksolozi navode nesanicu koja je rezultat poremećaja spavanja koje izaziva apnea, otežano disanje u snu, koje ne samo da izaziva hrkanje već i prekida normalnu cirkulaciju krvi do mozga.

Hemijski procesi u organizmu muškarca dramatično se menjaju posle orgazma. Oslobađa se prolaktin koji utiče na njegovu fizičku konstituciju i stvara osećaj zamora i iscrpljenosti, prema istraživanju dr Dejvida Mekenzija, urologa i seksualnog terapeuta iz Vankuvera u Kanadi. Napori u toku snošaja i posle orgazma “cede” iz mišića glikogen, supstancu odgovornu za stvaranje energije, zbog čega kod muškarca nastupa pospanost. A pošto muškarci imaju veću mišićnu masu od žena, oni su i mnogo pospaniji posle seksa.

Izvor: Vesti.online

Live Sex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *