SEKS: Sve je u vašoj glavi!

Misli zaista mogu da ugase, ali i rasplamsaju vatru strasti. Savetujemo vam kako da vaš način razmišljanja postane – baš seksi!

Da li ima istine u tvrdnji da žene veoma uzbuđuju muškarci koji obavljaju kućne poslove?
Kada su u pitanju kućni poslovi, žene obično imaju pun spisak obaveza koji ne ostavlja prostora za seks. Previše obaveza, a malo vremena za romantiku i intimnost. Kada bi muškarci preuzeli nekoliko kućnih poslova na sebe, žene bi imale vremena za opuštanje i (uz malo sreće!) priliku da osete želju za seksom. Osim toga, teško je gajiti pozitivna osećanja prema nekome ko uopšte ne ulaže u vezu. Odbojnost i revoltiranost su velike ubice strasti.

Činjenica: Misli umnogome utiču na seksualni život. One su, zapravo, prvi inicijator seksualnog uzbuđenja. Zato smo se potrudili da odgovorimo na vaša najčešća pitanja i dileme u vezama i tako vam pomognemo da uklonite mentalnu blokadu. Uživajte sa svojim dragim kao nikada do sada 😉

Da li je OK fantazirati o drugom muškarcu tokom vođenja ljubavi sa partnerom?
Mnogi ljudi maštaju o nekom drugom i u tome nema ništa pogrešno, niti štetno. Najčešće, fantazije osvežavaju ljubavni život i olakšavaju postizanje uzbuđenja, jer i u seksu, baš kao i u drugim stvarima u životu, može da zavlada monotonija. Situacija se komplikuje jedino kada se u fantazijama fokusirate na jednu osobu i kada vas uzbuđuje samo jedna stvar. Ukoliko želite da se oslobodite fiksacije, najbolje je da zatražite pomoć od psihoterapeuta.

Šta se dešava kada jedan partner češće želi seks od drugog?
Kada se veza uhoda, većina žena je zadovoljna jednim seksualnim odnosom nedeljno, dok ga muškarci žele tri ili četiri puta. To je delimično zbog činjenice da muškarci više razmišljaju o seksu od žena. U ostvarivanju dinamike seksa, par mora da nauči kako da ostvari ravnotežu i zadovoljstvo, a da jedan partner ne mora stalno da popušta drugom. Važno je da parovi otvoreno razgovaraju o onome što žele. Muškarac ne treba da se oseća loše zbog toga što želi seks, ali mora da shvati da se njegove želje neće uvek poklapati sa željama žene. Ponekad, parovi mogu da se nađu na sredini – žena može povremeno da seksu da prioritet, dok muškarac može da masturbira.

Seks me više ne zanima i to me brine. Kako da probudim svoju seksualnu želju?
To je čest problem kod žena i obično se rešava vraćanjem seksa na listu životnih prioriteta. Da biste povratili želju za seksom, razmišljajte o vremenu kada ste uživali u seksu (obično je to početak veze). Nastavite da evocirate sećanja u narednih nekoliko dana (nekoliko puta u toku dana) i želja bi trebalo uskoro da počne da se vraća. Ipak, ponovno buđenje seksualne želje najviše zavisi od stanja vaše veze i postojanja akutnog stresa u vašem životu.

Moje seksualne fantazije su prilično smele. Nisam sigurna da li treba da ih poverim partneru, a kamoli da ih realizujemo?
Mnogi parovi uživaju u igranju uloga tokom seksa, ali ipak treba da budete obazrivi u proceni spremnosti vašeg partnera za tu igru. Za početak, budite taktični – iznesite samo deo fantazije i proverite reakciju partnera.

Kako povratiti seksualnu želju nakon dugog perioda razmirica i svađa sa partnerom?
Pre svega, morate da se prisetite početka veze i perioda kada vam je bilo najzabavnije. Evocirajte uspomene na prvi izlazak, pre nego što ste spavali sa partnerom. Većina parova se na početku zabavljala, potom je zabava prerasla u privlačnost, potom u zaljubljenost i na kraju u seks. Pronađite aktivnost u kojoj oboje uživate i u kojoj se nećete sporiti. Možda će vam biti potrebne nedelje (ili duže) da se ponovo zagrejete jedno za drugo, ali toliko je trajao i proces udvaranja i upoznavanja! Zabava vodi u privlačnost, a privlačnost u seks – baš tim redom.

Da li stimulativna sredstva (pilule i kreme) mogu da pojačaju seksualnu želju, ili je to zabluda?
U jednom istraživanju utvrđeno je povećanje seksualne želje za 40 odsto kod žena koje su pile pilule od običnog šećera. Ovaj placebo efekat je savršen dokaz mentalnog uticaja na funkcije tela. Po sličnom principu deluju i razne kreme za stimulaciju genitalnog dela. Na primer, većinu tih krema treba utrljavati na klitoris kružnim pokretima nekoliko puta dnevno. Ishod je jasan – osim autosugestivnog delovanja, fizička stimulacija će svakako učiniti svoje! U veoma retkim slučajevima, nedostatak testosterona, i posledični pad libida i izostanak orgazma, treba lečiti hormonskom terapijom (estrogen redukuje senzitivnost klitorisa).

Strašno mi je neprijatno da me partner vidi nagu.
Seks u mraku nikako nije rešenje. Možda se tako osećate sigurnije, ali nikada se nećete osloboditi straha i kompleksa dok vas ne obasja svetlo. OK, to ne znači da treba odmah da vodite ljubav pri dnevnoj svetlosti. Prvo probajte seks uz svetlost sveća ili prigušenog osvetljenja. Zatim, morate da zavolite svoje telo, ili bar nešto na njemu. U tom procesu samoprihvatanja sigurno će vam pomoći činjenica da su samouverene žene i najprivlačnije. Zapravo, privlačnije su od žena koje izgledaju kao supermodeli, a stalno kukaju zbog toga što misle da im je zadnjica velika!

Live Sex