Istine i zablude o ANALNOM SEKSU!

potražili smo odgovore od seksologa i ginekloga dr. Save Bojovića.

Da li je žena u ponižena u analnom seksu?
Ovo je potpuna zabluda, kaže Bojović. Naprotiv, žena u očima svog partnera, onog koji je voli postaje cenjenija. Razlog toga je što muškarac koji uživa sa svojom pratnerkom želi u mašti i stvarnosti da ponovi isto iskustvo sa tom partnerkom. Muškarac teži da iznova doživi isto zadvoljstvo, tako da neće potražiti ovakav seksualni kontakt sa drugom ženom.

Koje žene uživaju u analnom seksu?
Postoje žene koje urođeno, odnosno u mozgu imaju nagalašen centar za uživanje u analnom seksu, procentualno takvih žena je manje. Obično je tom tipu žene neprijatno da otvoreno kaže partneru da želi ovakav odnos. Po iskustvu dr. Save Bojovića, stid je češći kod žena koje su u dugim vezama ili braku zbog predrasuda, i ukliko partner ne preuzme inicijativu, ona ćuti ali zadovoljstvo traži kod drugog ljubavnika. Čak i u drugoj vezi oseća nelagodu, ali prikrivenim signalima pokazuje da želi analni odnos. Želja se obično manifestuje tako što žena okreće analni otvor ka penisu partnera, ili pokušava da on sklizne ka njenom ulazu ili prilikom tuširanja kada takođe, pokušava da ukaže svom dragom da želi analnu penetraciju.

Prvo iskustvo obično je bolno
Za većinu žena ovo iskustvo prvi put je bolno, ali ako se vremenom razvije pravilan tehnika postiže se veliko obostrano zadovoljstvo.
Važna je psihološka piprema pre stupanja u analni odnos. Neophodno je da se žena najpre opusti, tako što će je partner lagno milovati u predelu anusa i namazati kremom koja olakšava prodiranje. Neophodno je da muškarac lagno ulazi dok se mišići ne opuste dovoljno. Prilikom ulaska penisa u anus mogući su bol i neprijatnost koji iščezavaju kada se pronađe pravi ugao i dubina penetracije. Nardnih par pokušaja, takođe mogu biti neprijatni, ali vremenom kada par upražnjava ovakav seksualni donos i razvije prvilnu seksualnu tehniku, ostaje zadovoljstvo.

Zašto muškarci uživaju u analnom odnosu?
Interesntno je da je vaginalni i analni mišić predstavlja jedan mišć u obliku osmice, ali je regija u analanom delu čvršća i jača jer zatvara debelo crevo. Zato muškarac ima veći nadražaj kada prodire u anus od ulaska u vaginu. Analni otvor daje veći otpor nego vagina a to stvara poseban osećaj kod muškarca, ali i žene.

Koji muškarci potenciraju analni seks?
Predrasuda je da ukoliko muškarc želi analni odnos, podsveno gaji homoseksualne sklonosti, reč je samo o potrebi da doživi intenzivniji seksulani nadražaj nego u vaginalnom odnosu.
Mladi muškarci žele da probaju analni seks iz radoznalosti, želje za seksualnim eksperimentisanjem i potrebe da dožive novo iskustvo.
Zrele muškarce i one na izmaku zrelosti više stimuliše analni kontat jer je tu jači otpor što povećava stepen uzbuđenja.
Muškarci koji imaju problema sa impotencijom ne mogu lako da prodru u analni otvor, jer za to je potebna puna erekcija.

Nežnost pre svega
Ukoliko se žena odluči na analni odnos pored psihološke pripreme neophodna je fiziološka priprema. Ulazak u anus treba da je lagano prodiranje, a pre toga se nanosi krema koja ima dvostruko svojstvo. Prvo da omogući lakšu penetraciju i drugo antibakterijsko. Nežnost muškarca je od presudne važnosti, jer postoje temperamentni muškarci koji žele da brzo i naglo da prodru u anus žene što je potpuno pogrešno. Na taj način se kod partnerke izaziva grčenje mišića, što otežava ulazak penisa a žei bol. Zbog toga kod žene može da se stvori odbojnost prema analnom odnosu.

Neophodna zaštita od infekcije
Najveća opasnost u analnom odnosu su infekcije izazavane bakterijama koje žive u debelom crevu. Radi se o ešerihiji koli i enterokoku koji imaju značajnu ulogu u probavnom sistemu. Ove crevne bakterije vredno rade, odnosno pretvaraju provitamine u vitamine. Ako u analnom odnosu dođe do povrede debelog creva usled naglog prodiranja penisa, što je karakteristično za egoistične muškarce, dolazi do mikrokrvrenja odnosno mikro oštećenja debelog creva. Kroz ta mikrooštećenja crevne bakterije napuštaju svoje prirodno stanište i šire se po organizmu. Pojava ešerihije koli može da izazove problem steriliteta. Inficiraju se vagina žene i sperma muškarca, zbog čega dolazi do steriliteta, što je do 1995. godine bio teško rešiv problem. Danas se ovakve infekcije uspešno leče.

Pravilna higijena
Zabluda je da prilikom analnog odnosa penis može biti uprljan ili inficiran fekalanim sadržajem iz debelog creva, jer se taj sadržaj prilikom odnosa povlači dublje u debelo crevo zbog snage mišića anusa. Ipak, neophodno je znati da je potrebno koristiti kremu Imunoset koja za 15 sekundi blokira i uništava bakterije a služi i kao lubrikant. Dešava se da tokom odnosa muškarac prelazi iz anusa u vaginu, što predstavlja izvor infekcije. Ukoliko muškarac želi da da posle ulaska u anus pentrira u vaginu neophodno je da oba partnera operu ovu regiju. Naime, vrh penisa i mokraćni kanal zadržavju bakterije ako prethodo nisu zaštićeni kremom ili kondomom. U slučaju korišćena kondoma posle anlane pentracije se skida i nastavlja sa vaginalnim odnosom.

Slično je i sa oralnim seksom posle analnog odnosa. Iako usna duplja ima prirodne praantibiotike koji sprečavaju prenos bakterija u slučaju herpesa moguće je prenti ga na genitalije i anus. Zato ako muškarac posle analanog odnosa želi oralno da zadovolji ženu ili ona njega, neophodno je pranje ovih regija.

Hemoroidi i ispadanje creva
U nauci nije ustanovljeno da se hemoroidi dobijaju od analnog seksa, kao ni ispadanje debelog creva napolje. Bojović nastavalja da takav slučaj nije potvrđen u praksi, ali moguće da su se pacijenti stideli da kažu da su praktikovali analne odnose. Stid, predrasude i predstvljaju osnovne kočnice u seksualnim odnosima, zato bi par trebalo da otvoreno razgovra i utvrditi šta kome prija.

Perverzija i orgazam
Perverzno je samo ono što jedan partner želi a drugi ne, bilo da je reč o analnom, oralnom seksu ili nekoj drugoj želji. Orgazam svako različito doživljava i o tome takođe, treba razgovarati. Pojedine žene, kada probaju analni seks dožive vrhunsko zadovoljstvo, veće od vaginalnog, dok druge ne. Zaključak je jednostavan razgovarajte o svemu što želite i o čemu maštate.