FETIŠIZAM: Dušo, ponesi lisice, plišanog medu i jagode

Mmmm, fetiš. Sama reč već svuči sjajno, svileno, senzualno. Prvo prednji zubići blago dodirnu donju usnu na prvom slogu, onda vrh jezika pomazi tvrdo nepce u prolazu da bi se sve završilo sa otvorenim usnama i blago stegnutom vilicom na onom poslednjem, slatko-grubom ‘š’.

fetis

Šta je to ‘fetiš’?
Pod fetiš spada bilo šta što nas individualno seksualno nadražuje a da to nešto nije opšte prihvaćeno kao seksualno ili erotično, da mu to nije prvobitna i uobičajena namena. Da li je to zdravo? Ukoliko ne ugrožava vaše ili tuđe mentalno ili fizičko zdravlje i ne prelazi u apsolutnu potrebu da biste bili seksualno stimulisani, onda – jedno veliko DA, potpuno je zdravo i normalno. Reč potiče od portugalske reči ‘feitiço’ (fejtisu) koja znači ‘čar’ iliti ‘magija’. Aham. ‘Feititiçeira’ (fejtisejra) je ‘čarobnica’, a vi vidite. Dakle, jasno je da je fetiš nešto što vas donekle začara.

Talk to me softly…
Seksualni fetiš može biti sve i svašta. Iz gore navedenog postaje prilično jasno da su lingvistika i govor među mojim (mnogobrojnim) fetišima. Padam k’o klada na jednu zaista majstorski sastavljenu i lepo izgovorenu rečenicu. Kada čujem grlati, tihi bariton počinje da mi biva vruće i na minus 20. Moj omiljeni primer takvog glasa je Šon Koneri. Ma da ima i 108 godina i da mu treba injekcija Vijagre direktno u njegove cenjene primarne polne karakteristike, će se snađem, samo da on meni nešto lepo priča celo veče. Gaćice prosto same spadaju ako neko sa takvim glasom još i progovori neki od istočno evropskih jezika koje ja (slučajno) ne govorim. Romanske jezike skoro sve govorim tečno pa su mi valjda nezanimljivi, a na ruski reagujem kao štene zlatnog retrivera na vožnju liftom u soliteru.

Podofilija
Postoji i fetišizam koji uključuje delove tela za koje većina ljudi možda smatra da nemaju seksualnog značaja. Najčuveniji među njima je podofilija (rekoh pOdofilija) ili fetiš stopala. Iskreno, meni taj fetiš nije bio baš sasvim jasan. Ok, volim i ja dobro dupe (a ko ne voli?) ali nisam opsednuta istim (dobro, možda malo). U čemu je fora sa stopalima? Proletos sam se par meseci zabavljala (glupa reč ali u ovom slučaju adekvatna) sa jednim veoma zanimljivim dvadesetšestogodišnjakom. Njemu sam dala nadimak ‘Maratonac’ (tehnika – 10, kreativnost – zev) no to nije ono što je bilo najzanimljivije. Najzanimljivije je bilo to što mi je detaljno, neiscrpno i bez reči (a opet koristeći usta i jezik) objasnio kako je podofilija divan fetiš i zbog čega. Držaću se ja mojih fetiša ali sada u potpunosti podržavam podofiliju i sve ostale fetiše vezane za bilo koji deo tela.

Štikle i seks
Drugi poznati fetiš, a posebno među muškarcima, opet ima veze sa stopalom – štikle. Možda je zato ženama kupovina istih fetiš sam po sebi? Tanke, debele, sa platformom ili bez, čizme ili sandale… sve igra, samo da ima bar 6 cm i da je na ženskoj nozi. Ovaj fetiš već potpuno razumem. Žena u štiklama drugačije hoda, prirodno izbaci guzu, ispravi kičmu, njiše kukovima u ritmu sa korakom dok se listovi i butine blago stežu i opuštaju. Onda sedne, prekrsti noge i ona noga koja je oslonac stoji čvrsto u elegantnom položaju na zemlji dok ova druga nonšalantno i opušteno visi kao da nešto čeka… Uf, još malo pa ću i ja razviti fetiš za štiklama i ženskim stopalima. Momci, nije vama lako. Nije ni čudo što mnogi od vas štikle povezuju sa seksom. Potpuno ste mi jasni. Samo napred, čvrstim korakom, za prvim dobrim štiklama koje ugledate.

BDSM
Do sada smo naveli par blagih oblika fetišizma. Naravno, kao i sve ljudske osobine, navike i ponašanje, i fetišizam ide u razne krajnosti. Jedna i najrasprostranjenija od njih je BDSM (Bondage, Discipline, Sadism and Masochism iliti vezivanje, disciplina, sadizam i mazohizam). BDSM uključuje korišćenje raznih igrački, sprava i spravica, različitih bičeva, ogrlica, bezbroj tehnika vezivanja i još mnogo toga. Seksualni običaji u okviru BDSMa mogu da idu od blagih do patoloških ali su svi partneri ipak saglasni. To je jedno osnovno pravilo koje sve BDSM zajednice poštuju jer su u ovim igrarijama međusobno poštovanje i komunikacija od neizmernog značaja i cela priča je izgrađena upravo oko ta dva faktora. U ovim seksualnim igrarijama (koje su daleko od igrarija) fetišizam doživljava svoj vrhunski i najkompleksniji oblik i potpuno je razumljivo da većina nije spremna na taj korak.

Igračke i igranje
Fetiši mogu da uključuju i drugu odeću pa i kostime, neki period u istoriji, naočare, pirsinge, body art, igranje određenih (ponekad i ‘zabranjenih’) uloga u seksu, igračke (seksualne i obične dečije), hranu, i lokacije ili vremenske uslove. Šta god da vas pali, šta god da stvara onu čaroliju koju pomenusmo na početku. Postoje razne teorije u psihologiji i seksologiji o razvoju fetiša kod svakoga. Neke vezuju taj razvoj za rano detinjstvo i prve jake međuljudske veze koje stvaramo (sa roditeljima) dok druge vezuju za rani pubertet i naše prvo otkrivanje sopstvenog seksualnog identiteta. Sve u svemu, slažu se u par stvari – to je normalan deo razvoja jedne ličnosti i dešava se nekad u toku celokupnog detinjstva. Ovaj prvi međuljudski odnos koji sam pomenula, molim da ne gledate po Frojdu, već po ostalim pravcima moderne psihologije, svaki od kojih će vam reći da je zdrav, iskren i otvoren seksualni život i ponašanje samo dokaz dobrog i zdravog odnosa sa roditeljima. I nemojte da vam je neko rek’o drugačije! Dakle, devojke, pošle tuširanja, namažite telo, navucite svoju bebi dol spavaćicu, navucite njegove omiljene štikle, plišanog medu pod jednu ruku a šlag u spreju pod drugu, dok momci odu po lisice i lak za nokte. A onda svi u krevet ranije večeras! Možda i stignete malo da odspavate pre zore!

Tekst: Danica Radišić

Live Sex