7 SMRTNIH GREHOVA U SEKSU

Ako počinite bilo koji od ovih, vaše lično i seksualno zadovoljstvo je u ozbiljnoj opasnosti da večno gori u samotnjem paklu. Bez šale.

7_grehova

1. “Darling, nemoj, boli me glava.”
Od sada pa na dalje i ubuduće, kada vam vaš dragi ili draga saopšte da ih nešto boli, a vi se bacite na posao ako vam je i najmanje stalo do njih. Seksualne aktivnosti povećavaju nivo kiseonika u krvi, oksitocin, endorfine, nivo estrogena kod žena i testosterona kod muškaraca, kao i razne druge lepe stvarčice koje sve uklanjaju mnoge bolove, uključujući i upale zglobova (artritis), glavobolje pa i menstrualne bolove. Započnite lagano masažom, dodirom, nežnim oralnim seksom i dozvolite sebi da se opustite. I smislite drugi razlog za izbegavanje te osobe dok konačno ne rešite da raskinete. Ovaj je stvarno više nego neprihvatljiv.

2. “Nemam volju za seksom.”
U psihologiji postoje takozvane senzitizacija i habituacija, učili smo svi malo o tome u našim srednjim školama. Senzitizacija je, prosto rečeno, preosetljivost na neku pojavu usled čestog kontakta sa tom pojavom. Habituacija je pak obrnuto. Navika i manjak reakcije na određenu pojavu. U seksu je slična situacija. Što ga više i bolje praktikujete, to vam više raste libido. Duge pauze ili ustaljeni, nepromenjeni seksualni rituali nisu zdrave pojave i liše vas volje za seksom. Opet ona proizvodnja gore navedenih hormona vam brzo vraća libido u pravo stanje. Baš kao vožnja biciklom. Okej, treba se nakaniti i sesti prvi put posle “x” vremena, ali za par dana – ma k’o da niste ni silazili sa njega.

3. “Partner ne ume ovo ili ono. Ne zna gde da me dodiruje.”
Red je valjda da upoznate sami sebe pre nego što se predstavite drugom? Masturbacija je potpuno normalna i zdrava aktivnost. Upoznajte svoje telo. Da, celo i posvuda. Šetajte se goli po kući kada to možete. Budite slobodni bar sami sa sobom. Isprobajte pa vidite šta čemu služi i kada. Ozbiljno. Probajte i razne poze. Ne brinite, neće vas niko videti. Osim ako to ne želite. A onda, eto vama lepe predigre.

4. “Sramota me je.”
E to jeste problem. I žene ga najčešće imaju. Prvo, praktikovati sve ono navedeno pod rednim brojem 3. Onda, sesti malo pa razmisliti sam sa sobom, a preporučuje se i razgovor sa prijateljima, partnerom, psihologom ili seksologom. I razgovor i seks su za ljude. Nije fer ni prema vama da ne dozvolite sebi nešto zdravo, normalno i lepo što svako zaslužuje. A nije fer ni prema osobi koja se prema vama na bilo koji način otvorila, izložila i u vaš odnos ulaže bilo kakvo vreme i trud da se ne suočite sa tim i prevaziđete taj strah. Ovde imam jednu teoriju, za sada još u fazi ispitivanja: Žene češće imaju ovaj problem jer su od malih nogu učene da budu fine, slatke, dobre, da paze i da ne isprljaju onu lepu haljinu koju su im tog dana nategli na grbaču. Dok je većina dečaka na blatnjavom igralištu, pikaju fudbal ili se pentraju po drveću. Mama ih malo izgrdi ako su unakazili belu trenerku ali oprašta se. Pa dečaci su to. I tako je i kad odrastemo. Nije lepo da žensko razgovara otvoreno o seksu u društvu ili da doterana, uredna i lepa, prizna da uživa u pružanju ili primanju oralnog seksa. Za muško, ako baš ne pretera, je potpuno normalna pojava. Devojke, zapamtite samo jedno – “dama” je žena koja se ponaša prikladno u svakoj situaciji i svakom društvu. Ako situacija nalaže, budite čelična dama i recite šta vam je na pameti.

5. “Usporen/a sam. Ugojio/la sam se. Umoran/na sam.”
E baš zato – DA. Nađite poze koje vam odgovaraju za te trenutke. Opet isti oni elementi navedeni u prvoj stavci olakšavaju disanje i druge funkcije što dovodi do ustaljenog bioritma i metabolizma, što uključuje i kvalitetniji san i brže sagorevanje masti. Da ne pominjemo da su to fizičke vežbe koje uposle bezbroj mišića! Organizam ponovo pravilno funkcioniše, kilogrami se tope, mišići se grade i spavate kao beba. I ako vam se ne spava posle seksa (pa makar bilo i po bela dana), niste to radili kako treba. Vratite se i ponovite dok ne potrefite. Na posao.

6. “Dosadio mi je seks.”
Ovo se malo razlikuje od onog “nemam volju”. Ovde ste već dogurali do konkretnog razloga zašto nemate volju za seksom. Ako imate redovnog partnera, možda je vreme da promenite način na koji vaša veza (ne)funkcioniše ili da promenite partnera. Ili je krivica u potpunosti vaša. Nije ni to strašno. Dakle, nema to dosadilo mi. Seks nikada i nikome nije bio dosadan. Problem je minoran i negde u vama ili vašem bliskom okruženju ali svakako zavisi od vas. Otkrijte ga i pripremite sistematski seksualni napad. Opet preporučujem aktivnosti pod rednim brojem 3, ali i puno istraživanja sa partnerom. Nemojte pogrešno shvatiti ali u većini slučajeva je do žene. Odnosno, žena je ta koja ima tu moć u rukama da začini stvari, da uvede nešto novo i zanimljivo. Budimo realni, muškarci samo imaju jedan rad u raznim ritmovima i to je to. Muškarac je možda glava kuće ali je žena kičma, a ideja ostaje ideja u glavi dok kičma ne pokrene telo da se ostvari.

7. “Nemam s kim.”
Za ovaj izgovor nemam lepe reči. Nismo deca da vam objašnjavam koliko je ovaj izgovor… pa, baš to – izgovor. Razmnožavali se se toliki ružni i glupi ljudi, a od tebe jok da se nadamo? Pa morali biste malo da izađete sa ostalom decom u školsko dvorište da bi vas neko pozvao da se igrate. Neće niko da vas traži po učionicama, a posebno ako sedite sami i durite se. Obučete jaknicu, izađete napolje, vidite šta se radi, pa se odlučite – ‘oćete lastiš, ‘oćete fudbal, ‘oćete šahovski klub ili školice? Kako kod, ali izađite u dvorište. Neće niko da vas moli. Bar neće dok ne vide da ste se lepo zaigrali.

Tekst: Danica Radišić

Live Sex