Zasto nas uvek privlace isti partneri?

Iz veze u vezu ponavljate obrazac nezadovoljstva, frustracija i ostalih problema? Naučnici kao razlog navode nesvesnu sliku osobe za koju smo još u detinjstvu programirani da postanemo – imago.

Imago potiče od latinske reči za sliku i predstavlja našu nesvesnu sliku potreba i odgovora na te potrebe koje smo naučili u detinjstvu, što iz sopstvenog iskustva sa roditeljima, što iz posmatranja odnosa među našim roditeljima. Događa se da sve potrebe koje nam nisu zadovoljene ili nisu zadovoljene na adekvatan način čuvamo u nesvesnom delu našeg uma u vidu rana iz prošlosti za koje želimo da zarastu. Budući da nismo svesni tih rana i potreba koje imamo, idemo kroz život, upoznajemo ljude i biramo partnere. Partneri koji će nam se svideti biće oni koji imaju iste negativne i pozitivne osobine naših roditelja. Nesvesno tražimo način da zalečimo postojeće rane, a za to biramo partnere koji su najsličniji osobama sa kojima smo doživeli ranjavanje. I tako ulazimo u iste, a nove povrede svojih potreba.

Iz tih razloga, mnogo veza osuđeno je na propast, a retke su one zaista srećne i skladne. Ali, otkriće sopstvenog i partnerovog imaga pruža priliku za međusobno izlečenje i još veću povezanost i bliskost. Potrebno je otkriti, sami ili uz pomoć partnera, svoje emocionalne povrede. Šta je to što vam najviše treba od one druge strane i šta vam je najteže pružiti? Koje stvari i događaji vam najviše smetaju i najviše vas bole? Šta vam je najveća radost i čemu se najviše radujete od partnera? Razmislite malo na tu temu.

Razgovarajte s partnerom, prijateljima koji vas dugo poznaju i znaju vašu ljubavnu istoriju ili sa roditeljima ako ste u mogućnosti. Probajte da otkrijete koji su to uzorci ponašanja i događaja koji su vam se ponavljali u odnosima ili u sadašnjem odnosu. Kada otkrijete svoje skrivene rane i osvestite svoje potrebe, imaćete u rukama alat pomoću kojeg možete da brusite sebe i da pomognete partneru kako biste se zajedno zacelili, razvijali i rasli.

izvor Blic

Live Sex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *